Bästa Företagslån

Om du driver ett företag ska du inte behöva hållas tillbaka när du har möjlighet till både utveckling och lönsamhet i företaget. Ett företagslån kan ge ditt företag den möjlighet den behöver för att kunna expandera. Marknaden med företagslån är bred och det ställs olika krav på ditt företaget. Kom ihåg att alltid läsa igenom villkor och även jämföra låneerbjudanden för att du ska hitta det företagslån som passar din verksamhet bäst. Om du använder något som säkerhet mot lånet kommer även villkoren och räntan att bli mer fördelaktigt.

Vid rankningen av de bästa företagslån fokuserar vi på följande kriterier: Lånets ränta och avgifter, bolagsform som tillåts, om säkerhet eller borgen behövs, kreditupplysning och tillgängliga lånebelopp.

Företag kan också jämföra återbetalningstider och hur snabb utbetalningen av lånet är. Antal långivare som samarbetar med jämförelsetjänsten, om det handlar om låneförmedling. Slutligen är det avgörande att granska långivarens rykte och kundomdömen, särskilt på platser som Lånforum och Trustpilot.

Filter

Factoring
Kräver ej säkerhet i företaget
Utan UC
Tillåter anmärkningar
Jämförelsetjänst
Creddo
Belopp10 000 - 10 000 000
Återbetalningstid1 månad - 5 år
FactoringNej
Kräver säkerhetNej
Tillåter anmärkningarJa
Utan UCNej
Jämförelsetjänst15 kreditgivare
FöretagstyperEFHBAB

Jämför företagslån. Skickar ut din ansökan digitalt till flera kreditgivare för att hämta bästa erbjudande.

Ansök här »
Froda
Belopp10 000 - 15 000 000
Återbetalningstid1 månad - 3 år
FactoringNej
Kräver säkerhetNej
Tillåter anmärkningarJa
Utan UCJa
JämförelsetjänstNej
FöretagstyperEFHBAB

Tar inte kreditupplysning hos UC utan istället hos Bisnode. Går att ansöka om höga belopp och alla typer av företag är välkomna.

Ansök här »
Krea
Belopp10 000 - 30 000 000
Återbetalningstid1 månad - 5 år
FactoringNej
Kräver säkerhetNej
Tillåter anmärkningarJa
Utan UCNej
Jämförelsetjänst21 kreditgivare
FöretagstyperEFHBAB

Jämför företagslån, hos upp till 30 kreditgivare vilket borgar för ett flexibelt förslag.

Ansök här »
Lendo
Belopp50 000 - 5 000 000
Återbetalningstid6 månader - 5 år
FactoringNej
Kräver säkerhetNej
Tillåter anmärkningarJa
Utan UCNej
Jämförelsetjänst14 kreditgivare
FöretagstyperEFHBAB

Jämför företagslån bland 14 olika banker och långivare. Belopp upp till 2 000 000. Tillåter anmärkningar.

Ansök här »
Fakturino
Belopp25 000 - 60 000 000
Återbetalningstid1 - 5 år
FactoringJa
Kräver säkerhetNej
Tillåter anmärkningarNej
Utan UCNej
Jämförelsetjänst18 kreditgivare
FöretagstyperEFHBAB

Möjligt att ansöka om 5 000 000 över internet, kontakt och diskussion behövs vid högre summa. Erbjuder även factoring.

Ansök här »
OPR-Företagslån
Belopp30 000 - 500 000
Återbetalningstid1 - 18 månader
FactoringNej
Kräver säkerhetNej
Tillåter anmärkningarJa
Utan UCNej
JämförelsetjänstNej
FöretagstyperEFHBAB

Tar inte UC-kreditupplysning och är en av de som har lägst krav, men har höga räntor.

Ansök här »
Qred
Belopp10 000 - 1 000 000
Återbetalningstid6 - 18 månader
FactoringJa
Kräver säkerhetNej
Tillåter anmärkningarJa
Utan UCNej
JämförelsetjänstNej
FöretagstyperEFHBAB

Erbjuder både företagslån och factoring. Enskild firma, handelsbolag, kommanditbolag och aktiebolag är välkomna.

Ansök här »

Vad är ett företagslån?

Det som kännetecknar ett företagslån är att du lånar pengar som ett företag. Idag finns det flera aktörer som lånar ut pengar till företag, det är alltså inte bara banker. Själva låneformen kan se olika ut, de tre vanligaste formerna är företagslån, factoring och företagskredit.

Företagslån är ungefär som ett privatlån fast oftast större. Det finns kreditgivare som lånar ut företagslån på belopp upp till 10 miljoner kronor. Factoringen är en låneform för företag som innebär försäljning eller belåning av fakturor. Företagskredit är ungefär som ett privat kreditkort, fast för företaget.

Så fungerar företagslån utan säkerhet

Att kreditgivare erbjuder företagslån utan säkerhet blir allt vanligare på marknaden. Både etablerade och nystartade företag kan ansöka om dessa lån. Ett företagslån utan säkerhet innebär att ditt företag inte behöver använda någon tillgång som säkerhet när du lånar pengar. Kreditgivaren som beviljar företagslån utan säkerhet har alltså bara företagets återbetalningsförmåga som säkerhet att lånet kommer att betalas tillbaka. Det här kan liknas med ett privatlån utan säkerhet.

När det kommer till den här typen av lån brukar beloppet vara något mindre, ungefär upp till 500 000 kronor. Det finns flera faktorer som har betydelse för hur stort belopp som beviljas. Företagets ekonomi, storlek, omsättning samt ålder är några av de faktorer som spelar roll. Det brukar även vara något kortare återbetalningstid på företagslån utan säkerhet, från några månader till ett par år.

Företagslån med säkerhet

Ansöker du om ett företagslån med säkerhet behöver du använda säkerheter mot kreditgivaren. Detta handlar om tillgångar eller också åtaganden som används för att minska risken för kreditgivaren. Verksamhetens art spelar roll när det kommer till vilka säkerheter som du kan använda. Har du ett större företag med exempelvis fast egendom och flera aktieägare, har du större möjligheter än vad ett enmansföretag har.

Några säkerheter som du kan pantsätta som säkerhet för företagslån:

  • Personlig borgen – vilket betyder att grundarna eller ett moderbolag går i personlig borgen för skulden och det här är den vanligaste säkerheten
  • Aktiepant – vilket betyder att du kan pantsätta aktier i bolaget som säkerhet
  • Fastighet – vilket betyder att du kan använda en fastighet som säkerhet om ditt företag äger en
  • Företagsinteckning – vilket betyder att du kan använda exempelvis varulager eller kundfordringar som säkerhet

Vad har företagslån för ränta?

Alla kreditgivare använder sig av olika sorters räntor. Vissa kreditgivare anger månadsränta medans andra anger årsränta. Vissa kreditgivare har fast räntesättning medans andra har individuell eller ingen alls. Det här kan försvåra processen att jämföra de olika låneerbjudanden men det som ger den tydligaste bilden är att jämföra den totala kostnaden för företagslånet. Därför är det också fördelaktigt att använda sig av låneförmedlare eller en jämförelsesajt för att få in flera olika erbjudanden och alternativ när du ska ansöka om företagslån.

Fast eller individuell ränta på företagslån

Om kreditgivaren erbjuder individuell ränta innebär detta att den baseras på företagets kreditbetyg samt försäljning. Även den bedömda risknivån för lånet erbjuds. Om kreditgivare erbjuder en fast ränta innebär detta att företag beviljas samma räntesats på samtliga lån. Generellt brukar en fast ränta betyda att den blir högre än vid individuell bedömning, men detta beror också på bolagets ekonomiska situation.

Rörlig ränta på företagslån

När du väljer ett låneerbjudande med rörlig ränta innebär det att räntan styrs utifrån marknadsräntan. Detta gör att räntan på lånet kan bli högre eller lägre, beroende på hur marknadsräntan uppför sig. Den styrs efter Riksbankens reporänta och hur konjunkturläget ser ut, ofta regleras detta per månad.

Fast ränta på företagslånet

En fast ränta på företagslånet är motsatsen till den rörliga räntan. Den är bestämd och gäller under en viss tid, normalt brukar det vara 1-5 år men detta kan variera beroende på lånets storlek. Om du använder dig av fast ränta vet du vad månadskostnaden kommer att bli, den kan alltså varken höjas eller sänkas.

Företagslån med räntetak

Det tredje alternativet är att välja företagslån med räntetak. Det innebär att räntan är rörlig men kan inte höjas mer än själva räntetaket. Räntetak kan vara ett alternativ för dig som vill ha en viss trygghet i dina lånekostnader och samtidigt kunna ta del av eventuella räntesänkningar. Här bör du kolla storleken på premien och fundera på om det är värt den extra kostnaden som finns för att få ha ett räntetak.

Om företagslån utan UC

Lånemarknaden har växt enormt och konkurrensen har blivit tuffare. Det är en av anledningarna till att det idag finns kreditgivare som erbjuder företagslån utan UC. Istället för att använda Upplysningscentralen (UC) för att genomföra kreditkontroller, vänder de sig till andra aktörer på marknaden som Bisnode eller Creditsafe.

Företagslån för aktiebolag och enskild firma

Den största skillnaden mellan aktiebolag och enskild firma, när det kommer till företagslån är att i ett aktiebolag har ägaren eller ägarna inget personligt ansvar utan det är bolaget som har det främsta ansvaret. I en enskild firma är du och din enskilda firma samma juridiska person.

Företagslån för aktiebolag

Ett lån för ett aktiebolag kan användas med fördel på många sätt. Kanske för att växa eller för att överleva en lite svårare period. Det kan också vara för att aktiebolaget är nystartat och behöver ett företagslån för att kunna komma igång med verksamheten. Många gånger behövs det ett företagslån för att kunna investera i materiella tillgångar som maskiner. Följande kan företagslån för ett aktiebolag användas till:

  • Investering i materiella tillgångar, som exempelvis verktyg för ett byggföretag, maskiner och kamerautrustning
  • Renovering av lokaler, det kanske är en restaurang eller en frisörsalong som behöver renoveras
  • Producera en ny tjänst eller produkt
  • Marknadsföring, exempelvis för att öka synligheten för ert nya företag

Oavsett vad företagslånet ska användas till bör du alltid jämföra kreditgivare för att ha möjlighet att få det bästa företagslånet. På det här sättet kan du jämföra de olika erbjudanden och hitta det alternativ som är bäst för just ditt aktiebolag.

Krav för att få ett företagslån som aktiebolag

Kreditgivare ställer olika krav för att få ett företagslån som aktiebolag. Det handlar alltid om vad företaget har för återbetalningsförmåga, hur stor är säkerheten att bolaget kan betala tillbaka? Många kreditgivare har ett omsättningskrav för att kunna bevilja ett företagslån men detta beror på om aktiebolaget är etablerat eller nystartat. För att kreditgivare och banker ska kunna avgöra om aktiebolaget kan betala tillbaka kräva det så mycket information som möjligt, för att kunna skapa sig en helhetsbild.

  • Vilka är företagets ägare? Vad har de för tidigare erfarenhet, privatekonomi, utbildning och referenser
  • Har företaget hjälp av en revisor?
  • Vad kommer lånet att användas till och finns det en tydlig strategi?
  • Kan aktiebolaget använda säkerhet för lånet?

Företagslån för enskild firma

Företagsformen enskild firma innebär att ägaren är personligt ansvarig för skulder som företaget har. Därför är det extra viktigt att ha koll på villkor och räntor när du ansöker om ett företagslån för enskild firma. Ett företagslån för enskild firma kan med fördel användas oavsett om den är i startfasen, om den är i en stabil fas på marknaden eller i en expansiv fas. När du ansöker om ett företagslån för din enskilda firma kollar kreditgivare vanligtvis på följande faktorer:

  • Affärsplan
  • Är budgeten hållbar?
  • Om firman har funnits under en längre tid, hur ser tidigare bokslut ut?
  • Ägare och hur dennes privatekonomi ser ut
  • Enskilda firman i sin helhet

Ett tips är att vända sig till den kreditgivare som är av ungefärligen samma storlek som den enskilda firman. Har du en mindre enskild firma vänder du dig till en mindre kreditgivare och tvärtom. Även här är det viktigt att alltid jämföra kreditgivare och låneerbjudanden för att kunna hitta det företagslån som passar bäst för just din firma.

Kan jag få företagslån som nytt företag?

Nystartade företag kan ha en affärsidé och en produkt som snabbt behöver komma ut på marknaden. Då kan det behövas ett företagslån även för ett nytt företag. Det är möjligt för nystartade företag att också få ett lån. Lånebeloppen brukar vanligtvis vara lite lägre i sådana fall, jämfört med existerande bolag. Nystartade företag behöver vanligtvis snabba lån med korta återbetalningstider.

Fördelar med företagslån

Det kan finnas flera fördelar med ett företagslån. Att företaget kan utvecklas och expandera kan i vissa fall vara avgöra av att det går att låna pengar. Den allra största fördelen är att bolaget kan exempelvis investera i nya maskiner, expandera på nya marknader eller skapa utvecklingsmöjligheter. Det primära målet bör vara att lånet är till för att utveckla företaget och genom det skapa större förutsättningar för bättre omsättning eller resultat. Detta oavsett vad som behöver finansieras för att göra det möjligt. Fler fördelar med företagslån:

  • Behåller kontrollen över ditt företag

    Väljer du att ta in investerare till ditt bolag kommer de vilja ha en andel av verksamheten. Genom att istället ta ett företagslån så behåller du kontrollen över din verksamhet.

  • Företagslån är temporära

    Dessutom är företagslån temporära. Företagslånet kan betalas tillbaka när du kan och då upphör även skyldigheterna. Tar du in investerare för att öka kapitalet i verksamheten vill de ha en andel i företaget vilket blir svårare att slippa vid ett senare tillfälle.

  • Bättre räntan än många andra alternativ

    Företagslån har många gånger bättre räntan än andra alternativ som kreditkort.

  • Tjäna pengar på pengar

    Låt oss säga att företagslånet har en ränta på 10 % per år. Ditt bolag har en marginal på 20 % under året på insatt kapital, då tjänar företaget 10 % på företagslånet.

  • Avdragsgillt

    Räntor som är kopplade till företaget är avdragsgilla. Även inteckningskostnader, avbetalningstillägg, uppläggningsavgifter, expeditionsavgifter, aviavgifter och liknande finansiella kostnader får företaget göra avdrag för.

Nackdelar

Som mycket annat finns det även ett fåtal nackdelar med företagslån.

  • Höga krav

    Det kan vara svårt att få ett företagslån och för vissa verksamheter är kraven höga. Kreditgivare är extra försiktig och vill vara säker på att ditt företag kan betala tillbaka lånet. Därför kräver ofta kreditgivare någon typ av säkerhet för att minska på risken att låna ut pengar.

  • Räntan kan vara hög

    En annan nackdel är att räntan kan vara hög i vissa fall. Dessutom räcker många gånger inte det belopp som ett företag blir erbjuden för att tillgodose bolagets behov. Att låna pengar med hög ränta kan skapa ännu mer arbete för bolaget, detta eftersom de måste hantera företagslånet och även ytterligare finansiering för att täcka samtliga finansiella behov.

Krav

Vanligtvis finns det ett omsättningskrav när du vill ansöka om ett företagslån. Det brukar ligga på 50 000 kr per månad eller på 600 000 kr per år. Att du har haft igång bolaget samt försäljningen i minst 6 månader brukar vara ett annat vanligt krav. Vissa kreditgivare har också som krav att alla ägare i företaget ska vara bosatta i Sverige. Beroende på kreditgivare kan kraven variera något.

Vanliga frågor företagslån

Kan man få ett företagslån utan borgen?

Ja, det finns kreditgivare som inte kräver någon personlig borgen. För företagslån utan borgen är det lån utan säkerhet som du ska titta efter. När du väljer ett företagslån utan säkerhet behöver inte företaget ha någon personlig borgen eller någon annan säkerhet mot lånet.

Hur mycket kan vi som företag låna?

Hur mycket som du kan låna beror på flera faktorer, bland annat vilken omsättning ditt företag har och säkerhet eller borgen. Beloppen brukar vara minst 10 000 kr och vissa kreditgivare erbjuder företagslån upp till 60 miljoner kr.

Finns det företagslån med betalningsanmärkning?

Ja det finns företagslån med betalningsanmärkning, en anmärkning behöver inte vara ett hinder det går ändå att få ett företagslån förutsatt att det finns en betalningsförmåga. Det man bör tänka på är att det då oftast blir en högre ränta eftersom det är en större risk för kreditgivaren.

Vad är den största fördelen med företagslån?

Den största fördelen med företagslån är att det skapas möjligheter för investeringar i exempelvis nya maskiner, utveckling eller expansion på nya marknader. Det här gör att det är möjligt att både utveckla företaget och även skapa förutsättningar för bättre resultat.

Daniella Andersson

Skribent - Daniella Andersson

Daniella är specialiserad finansiell rådgivare, som går på djupet när det kommer till lån och annan ekonomisk rådgivning. Med över 10 års erfarenhet av rådgivning, har hon specialiserat sig på olika typer av lån, räntor, kreditvärdighet, planer för hållbar avbetalning, låneavtal och mycket mer.